El GEIE per Menorca

Del 5 al 18 d'agost de 1974 el GEIE va estar fent prospeccions espeleològiques per l'illa de Menorca, no diré amb més pena que glòria però sí sense gaire èxit.
A cala en Porter, exploràrem en bot tres coves accessibles des del mar i 9 forats.
A cala Morell, exploràrem en bot dos coves accessibles des del mar i una cova penjada.
Un altre forat a Binibeca. (tot d'escassa rellevància)
També vam explorar les necròpolis talaiòtiques en coves de Cala Morell i Cales Coves.

D'esquerra a dreta i de dalt a baix, jo, Joan Recasens, Glòria Martínez, Antoni Mañé, Pedro Dueñas, Jaume Casanovas i Quim Bosch.
El GEIE a la necròpolis talaiòtica en coves de Cala Morell (foto d'en Quim)

Cova troglodita de Sa Torre Nova

La cova troglodita de Sa Torre Nova, està situada al costat oest de Cala en Porter i aproximadament a 200 m del mar. Aquesta cavitat artificial és un lloc habitable fabulós, que ens va servir de camp base durant part de la nostra estada a Menorca.


Cala'n Porter
 Al mig de la cala i on l'aigua del mar acarona la sorra de la platja, hi havia un brollador d'aigua "potable" que fèiem servir de font.
Tot era idíl·lic fins que la Guardia Civil ens va obligar a traslladar el campament ...OKUPA JO?
I va ser el moment de tocar el 2 cap a una altra part de l'illa, no abans d'haver bellugat l'esquelet una estona, dins de la Cova d'en Xoroi.

Cova Penjada

 A prop de l'assentament costaner de Cala Morell, vam veure aquest forat encerclat a la fotografia de dalt i vàrem iniciar l'aproximació. El penya-segat devia tenir uns 70 metres d'alçada i des del davant ens vam assenyalar el punt per iniciar el rapel.

Accedint a la cova Penjada
Em vaig despenjar fins a la proximitat de la boca on la corda quedava aèria sobre el mar i recordo que plovia algun roc, espectacular trencaones als meus peus; després d'un pèndol vaig aconseguir entrar a la cova que tenia una única galeria d'uns 10 m sense cap continuació possible, tot el terra estava recobert de sorra de platja sense rastres d'haver-hi entrat ningú.

¿Dónde está Wally?
La boca es pot veure des del mirador de la Punta Ponent de Cova de Sa Merda, a l'extrem del carrer Pleiades que dóna al mar (foto de Magda Clopés)
Situació

Encara que la sort no ens va ser favorable, de ben segur que ho vam aprofitar!
Menorca enamora i tard o d'ora hi tornes, de veritat que paga la pena.
Taules i talaiots, cales i platges...paisatge que no oblidaràs.

BIBLIOGRAFIA:

1 comentari: